3.438 okunma

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Bu yazımızda Adana boşanma avukatlarından, Avukat Saim İncekaş ile boşanma davası açmak için atılması gereken adımları, gerekli belgeleri, boşanma davasının nasıl açılacağını ve sürece dair önemli detayları konuştuk:

Boşanma Kararından Emin Misin?

Evlilik birliğinin sona erdirilmesi için bir boşanma davasının açılması şarttır. Dava ciddi bir süreç olduğundan boşanmak isteyip istemediğinden tamamen emin misin, buna karar vermen gerek. Evliliğin bitmesinde kesin olarak kararlı mısın? Bunu bir ölçmen tartman gerekiyor.

Hangi Tür Boşanma Davası Açılacak?

Eğer ki kararlıysan, boşanma davası açacaksan hangi tür boşanma davası ile davanı açacağını bilmen gerekiyor.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma davasında eşler kazan-⁠kazan düşüncesi ile hareket ederek çekişmeli boşanma davasına nazaran daha hızlı ve problemsiz olarak boşanabilirler. Öncelikle boşanma davasını anlaşmalı olarak açmak istiyorsan senin ve eşinin evlendiğiniz tarih üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Bir yıl dolmadan maalesef anlaşmalı boşanma ile boşanamazsın. Bunun yanında hem senin boşanmak istiyor olman gerekiyor hem de eşinin boşanmak istiyor olması gerekmektedir. Her iki taraf da boşanma konusunda anlaşır ve boşanmanın unsurları üzerinde mutabık kalırsa, anlaşmalı olarak boşanabilirsin.

Çekişmeli Boşanma

Bir diğer yandan çekişmeli boşanma davası da vardır. Eğer bir yıl dolmamışsa ve boşanmak istiyorsan veya sen boşanmak istiyorsun ama eşin boşanmak istemiyorsa çekişmeli boşanma davası da açabilirsin. İki tarafın da boşanmak istediği ancak boşanmaya bağlı unsurlarda anlaşamadıkları durumlarda da çekişmeli boşanma davası açılabilir. Diyelim ki, sen de boşanmak istiyorsun, eşin de boşanmak istiyor, ama velayet konusunda anlaşamıyorsunuz, böyle bir durumda çekişmeli boşanma davası açabilirsin.

Dava Dilekçesi, Hukuka Uygunluk

Tabii ki her iki dava türünde de mutlaka dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dilekçe hukuka uygun, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun olarak hazırlanmalıdır. Eğer ki bu dilekçe hukuka uygun olarak hazırlanmamışsa hakim tarafından reddedilecektir. Bu büyük bir zaman ve emek kaybına yol açacaktır sizin için.

Avukat Yardımı Almak

Bu nedenle mutlaka dava dilekçesi hazırlanırken veya boşanma sürecinde vekillik hizmetinden yararlanman gerekmektedir. Bir avukat ile dava açabilir ve dava sürecini takip edebilirsin. Her ne kadar anlaşmalı boşanma davasını ben kendi başıma da açarım, bizim Avukat tutmamıza gerek yok diye davalar açılsa da maalesef ileriki süreçlerde yaşadığınız sıkıntıları bizzat ben görüyor ve biliyorum. Örneğin en çok karşılaştığım, hukuka uygun olarak hazırlanmayan protokol ileride bir sürü sorunlara gebe olabiliyor.

Anlaşmalı boşanma protokolü özellikle hazırlanırken her iki tarafın mutabık kalacağı boşanma ve diğer unsurlarda da anlaşabileceği konular protokole dökülmelidir. Protokolün hazırlanması bir avukat hizmetinden yararlanarak gerçekleştirilmelidir. Eğer ki avukatla birlikte davayı yürütecek maddi imkanlarınız yoksa, bulunduğunuz yerdeki baroya giderek ben dava açmak istiyorum, boşanma davası açmak istiyorum ama avukata maddi gücüm yeterli değil deyip adli yardım ile avukat talep edebilirsiniz.

İddialar ve Savunmalar

Bir diğer yandan çekişmeli boşanma dava dilekçesinde önemli olan konulardan birisi de iddialardır. İddialar hukuka uygun olarak ileri sürülmelidir ve deliller de hukuka uygun olmalıdır. İddiaların eğer ispatlanamıyorsa davan reddedilecektir. Bunun yanında dava dilekçesine yazılacak olan cevap dilekçesinde de aynı şekilde savunma ispatlanmalıdır. Eğer hukuka uygun olarak delil sunulmazsa ne yazık ki cevap dilekçesindeki yazılan savunmalar da esasa alınmayacaktır.

Dava Nerede Açılır?

Peki boşanma davası nerede açılır? Aile mahkemesinde açılmaktadır, görevli mahkeme aile mahkemesidir. Ancak bazı ilçelerde Aile Mahkemesi bulunmamaktadır. O zaman Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Aile Mahkemesi sıfatıyla boşanma davaları görülmektedir. Bunun yanında yer yönünden yetkili mahkeme de önemlidir. Yani hangi mahkemede dava açılacağı öğrenildi ama hangi şehirdeki mahkemeye açılacaktır? Tabii ki bu da kanunda belirtilmiştir. Eşlerin boşanma davası açılmadan önceki son 6 ay birlikte yaşadıkları yerde boşanma davası açılabilir. Peki diyelim ki boşanma davasını açacaksın ancak bulunduğun yerdeki yani eşinle birlikte yaşadığın son 6 ay olarak yaşadığın şehirden ayrıldın, eşini terk ettin ya da ailenin yanına gittin, bulunduğun yerden boşanma davası açabilir misin? Tabii ki açabilirsin, kanunda kesin bir yetki verilmemiştir. Eş bulunduğu yerden de boşanma davasını açabilir.

Boşanma davasını ilk kim açmalıdır?

Boşanma davasını daha önce açan daha mı avantajlıdır gibi sorular da çok almaktayım. Açıkçası davayı ilk kimin açtığı çok önemli değildir. Sen dava açacakken eşin senden önce boşanma davası açarsa bu durumda bir kaybın yoktur. Sen de karşı dava açarak eşinin bu evlilikte daha ağır kusurlu olduğunu, iddialarını ve delillerini sunabilirsin. Önemli olan davada kim ne iddia sunuyorsa bunu delil ile birlikte ispatlamasıdır.

Davada Neler Öne Sürülür?

Peki dava açarken dava dilekçesinde evlilikteki kusurların hepsi yazılabilir mi? Nasıl yazılmalıdır? Tabii ki Türk Medeni kanununda boşanma sebepleri tek tek sayılmıştır. Sen boşanma sebeplerinden birine dayanarak dava açabilirsin. Evlilik birliğinin temelden sarsılması mı? Zina Mı? Terk Mi? Akıl Hastalığı Mı? Bunun gibi nedenleri öne sürerek delillerini sunarak davanı açabilirsin.

Avukatla veya Avukatsız Dava Açarken Gerekli İşlemler

Boşanma davasını vekil ile birlikte yürütmek istiyorsan boşanma vekaletnamesi çıkartman gerekmektedir. Bunun için de mutlaka 2 adet vesikalıkla birlikte notere gitmelisin. Çünkü boşanma vekaletnamelerinde fotoğraf gerekiyor. 2 adet vesikalığınla boşanma vekaletnameni çıkartabilirsin. Eğer ki avukat tutamıyorsan ya da tutmayacaksan da dava dilekçen ile birlikte kimlik fotokopisini götürerek adliyede boşanma dilekçeni sunabilirsin.

Sonuç

Boşanma davası açılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Anlaşmalı boşanmada veya çekişmeli boşanmada hangi belgelerin sunulması gerekiyor? Bunlardan kısa ve öz bir şekilde bahsettim. Mutlaka bu süreçte bir avukattan destek alman gerekiyor. Eğer ki destek almayarak kendi başına dava dilekçesi hazırlarsan, kendi başına bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarsan, ne yazık ki ileride geri dönülmez kayıplara yol açabiliyor, zaman kaybına da neden oluyor. Çünkü bazen açılan davalarda hukuka uygun dilekçe sunulmadığı için hakim davayı reddediyor ya da anlaşmalı boşanma protokolünde hukuka uygun olmayan unsurlar olduğu zaman ileride mahkeme kabul etmiyor. Hangi hakların olduğunu, eşinin hangi haklara sahip olduğunu bilmediğin için hazırlanan protokol ile ileride yarın bir gün hakkını öğrenen eş yeniden dava açmak istiyor, bu sefer dava açma hakkını da kaybediyor. Bu yüzden mutlaka bir avukattan destek alman senin için daha iyi olacaktır. Bu güncel ve boşanma aşamasındaki çiftler için değerli olduğunu düşündüğüm konulardan kısaca bahsetmiş oldum.

Beni takip etmek veya iletişime geçmek için Google üzerinden Avukat Saim İncekaş yazarak sosyal medya ve web sitelerimi inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu bağlantıya tıklayarak boşanma davalarındaki hizmetlerim hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

5/5 - (5 votes)

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*